240130 Banner

70% minder afval naar de stortplaats. Dat is de ambitieuze doelstelling die Zuid-Afrika zich gesteld heeft voor 2035, over 11 jaar dus. De Provincie West-Kaap doet er nog een schep bovenop: al in 2027 moet 70% minder organisch afval gestort worden. Tegen die tijd wil Kaapstad dat haar burgers hun afval gescheiden aanleveren. Het zal lastig worden om dit allemaal te realiseren, maar het land maakt wel degelijk grote stappen. Geavanceerde brengstations en MRF's worden geopend en systemen van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid zijn volop in ontwikkeling. Wat opvalt zijn de zeer gekwalificeerde organisaties en mensen die werkzaam zijn in de sector, zoals GreenCape en ACEN.

Alle reden dus om Nederlandse bedrijven werkzaam rond afvalbeheer en circulaire economie te introduceren in Zuid-Afrika. Daarom neemt MetaSus het initiatief voor een Partners voor International Business (PIB) project. In een dergelijk programma verenigt een groep van minstens vijf Nederlandse bedrijven zich in een cluster en sluit een convenant met RVO. In een periode van drie jaar verwerven de bedrijven zich een plek op de Zuid-Afrikaanse markt. Dat gaat via uitgaande handelsmissies, inkomende bezoeken van sleutelfiguren uit Zuid-Afrika, steun van het ambassadenetwerk, een vaste vertegenwoordiger van het cluster in Zuid-Afrika en kennisuitwisseling in de publieke sector. De bedrijven contracteren de coördinator, RVO investeert in de orde van EUR 350.000. Een laagdrempelige manier dus om actief te worden in Zuid-Afrika, en om gelijkgestemde bedrijven te leren kennen en het netwerk te versterken. Om ook de lokale private sector te versterken plakken we er een Impact Cluster (IC) aan vast. Vandaar dat we spreken van een PIB/IC programma.

Om te beginnen gaan we ons presenteren tijdens het Mondiale Congres van de International Solid Waste Association (ISWA) 15-18 september in Kaapstad.

Nederlandse bedrijven werkzaam als toeleverancier van producten, diensten en kennis rond afvalbeheer en crculaire economie zijn van harte welkom om deel te nemen. Mocht u werkzaam zijn in de afvalwaterzuivering en interesse hebben in het programma, meld u zich dan ook aan. Mogelijk nemen we dit thema ook mee. U kunt uw interesse kenbaar maken bij Bert Keesman op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie voor meer informatie ook onderstaande links:

 

Go to top