Nieuwsarchief

In week 28 okt-1 nov voert een team van vier Nederlandse experts een scoping missie uit rond afval en circulaire economie in Lagos, Nigeria. De teamleden zijn Freek van Eijk van Holland Circular Hotspot, Jeroen Nagel van Rijkswaterstaat, Reinhardt Smit van Closing the Loop en Bert Keesman van MetaSus. Ze zullen nauw samenwerken met het Consulaat-Generaal van Nederland in Lagos. Het doel is om de circulaire economie in Lagos een slinger te geven, te beginnen met verbeterd afvalmanagement. Speciale aandachtsgebieden zijn organisch afval, AEEA, kunststof afval en een vierde "wildcard focus" die in Lagos bepaald zal worden. Het team zal om tafel gaan met sleutelpersonen uit de Nigeriaanse afvalwereld en bezoeken brengen aan belangrijke infrastructuur zoals overslagstations, recycling bedrijven en stortplaatsen. Een brainstorm sessie met vertegenwoordigers van de Nigeriaanse afvalsector zal helpen om de belangrijkste uitdagingen in kaart te brengen. Dan worden ook mogelijkheden verkend voor bilaterale sammenwerking en kennisoverdracht aan de private sector. Het uiteindelijke doel is te komen tot een meerjarige Nigeriaans-Nederlandse Roadmap rond afval en circulaire economie, met aandacht voor quick wins. Het rapport van de scoping missie wordt in januari 2020 verwacht. Neem voor meer informatie contact op met Bert Keesman van MetaSus, Tel. +31 6 12699014, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

ICEF logoProgramma handelsmissie afval en circulaire economie Indonesië (Versie 18 okt 2019).

In de week 11-15 november vindt een handelsmissie "Afval en Circulaire Economie" plaats naar Jakarta en Soerabaja. Op het programma staan deelname aan het derde Circulaire Economie forum in Jakarta, matchmaking activiteiten, een Roadshow naar Soerabaja, ontmoetingen met sleutelfiguren uit de sector afval en circulaire economie en veldbezoeken. Aanhaken bij het Circulaire Economie forum zal naar verwachting veel contacten opleveren met sleutelfiguren uit de Afval/CE wereld in Indonesië. De missie is de eerste activiteit van het WasteBIN programma: Waste and Circular Economy Business Indonesia - Netherlands" (een Partners for International Business project). De deelnemers van deze PIB zijn Afvalzorg, AWECT, Hofstetter, HYVA, De Afvalspiegel/Leapfrog, Trisoplast/Multriwell en de Open Universiteit. Bedrijven die geen lid zijn van de PIB kunnen toch inschrijven voor de missie (EUR 995 + BTW per bedrijf). Als u hier interesse in heeft dan horen we het graag via dit formulier. Aansluiten bij de PIB kan ook nog! Laat het even weten via hetzelfde formulier.

Relevante links:

Two hours after the Holland House Costa Rica announced a half day seminar on "Circular Economy: Business Models for Tomorrow's Competitiveness" they had to take the registration form off-line. 150 Private and public sector representatives had signed up by then.

Many Dutch know Costa Rica as the perfect holiday destination in Central America. With a population of 5 million, a stable democracy and steady GDP growth, Costa Rica is also a promising export destination. With this in mind, the Holland House Costa Rica was created to promote mutual business. The May 29 Circular Economy seminar was its first major event.

Keynote speaker was Bert Keesman of MetaSus. He explained the circular economy concept and the Dutch goal of being 100% circular by 2050. The Dutch examples of Circular Economy based companies inspired many. Especially the junior entrepreneurs who will be competing in a regional Young Entrepreneurship program where Circular Economy is now one of the themes.

At a subsequent panel discussion, the focus was especially on waste plastics. Costa Rica is contemplating a ban on single use plastics and efforts are underway in environmental labelling. Several Extended Producer Responsibility systems have been set up, with the notable exception of the packaging industry. Bert Keesman wholeheartedly recommended to set this up as a solid foundation for plastics recycling.

Clearly there is a strong interest in Costa Rica for improved waste management and circular economy. For Dutch technology and services suppliers, participation in the September 17-19 Buyers Trade Mission in San José is an opportunity to cash in on this. The possibility of a regional Partners for International Business program on waste/biomass/CE may be explored. And what about a longer term goal of establishing a regional Circular Economy Hotspot in Costa Rica?

Circular Economy Event 01

The discussion panel, from left to right: Myrtille Danse, HIVOS; Susan Hoekstra, Yellow Pallet; Jaime Cerdas, Costa Rican Plastics Chamber (ACIPLAST); Luis Eduardo Rodríguez, Ministry of Environment and Energy of Costa Rica; Bert Keesman, MetaSus; Juan Carlos Pinar, UNDP.

Wilt u deelnemen aan de Buyers Trade Mission in San José? Klik hier voor informatie.

Twee uur nadat het Holland House Costa Rica een seminar over de circulaire economie had aangekondigd moest het inschrijfformulier alweer off-line. 150 mensen hadden zich ingeschreven en de zaal zat vol.

Costa Rica staat bekend als de perfecte vakantiebestemming in Midden-Amerika. Met een bevolking van 5 miljoen, een stabiele democratie en een gestage groei van het BBP is Costa Rica ook een veelbelovende exportmarkt. Het Holland House Costa Rica is dik een jaar geleden opgezet om deze kansen te benutten. Met het Circulaire Economie evenement trad het Holland House nu voor het eerst grootschalig naar buiten.

Bert Keesman van MetaSus was uitgenodigd als keynote speaker. Hij presenteerde het concept Circulaire Economie en het Nederlandse beleid om 100% circulair te zijn in 2050. De Nederlandse voorbeelden van circulaire economie bedrijven maakten veel indruk. Zeker ook op de jonge ondernemers in de zaal die aan een "Young Entrepreneurship" competitie gaan meedoen. Circulaire Economie is één van de thema's.

In de paneldiscussie ging het vooral over plastic afval. Costa Rica overweegt een verbod op single use plastics en er wordt ook hard gewerkt aan een milieu-labeling systeem. Voor verschillende productgroepen zijn al systemen van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid opgezet, maar nog niet voor verpakkingen. De aanbeveling van Bert Keesman was om dit zo snel mogelijk te regelen zodat een solide basis voor plastics recycling ontstaat.

Het is duidelijk dat er in Costa Rica veel interesse is voor een verbetering van het afvalmanagement en voor de circulaire economie. Van 17 t/m 19 september wordt de zogenaamde "Buyers Trade Mission" georganiseerd in San José. Dit is een mogelijkheid voor het Nederlandse bedrijfsleven om zich te presenteren. Een Partners for International Business programma afval/biomassa/CE is wellicht ook een optie, zeker op regionale schaal. En is het een idee om een regionale Circulaire Hotspot op te zetten in Costa Rica?

 

Circular Economy Event 01

Het discussiepanel, van links naar rechts: Myrtille Danse, HIVOS; Susan Hoekstra, Yellow Pallet; Jaime Cerdas, Costa Ricaanse Kamer van Plasticsverwerkende Bedrijven (ACIPLAST); Luis Eduardo Rodríguez, Ministerie van Milieu en Energie van Costa Rica; Bert Keesman, MetaSus; Juan Carlos Pinar, UNDP.

Nigeria is wellicht niet het eerste land op uw bucket list van exportbestemmingen. Toch is het met ruim 181 miljoen inwoners het meest dichtbevolkte land van Afrika. Van 9 t/m 12 juli vindt een handelsmissie plaats naar Nigeria met Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De focus sectoren zijn agrifood en sustainable cities. De Nederlandse ambassade wil binnen het thema sustainable cities zich gaan richten op afvalverwerking en circulaire economie, gezien het groeiende afvalprobleem in Nigeria en de toenemende wil vanuit de publieke en de private sector om hier actie op te nemen. Vandaar de vraag aan vertegenwoordigers van bedrijven uit de sector afvalverwerking en circulaire economie: heeft u mogelijk interesse om in juli deel te nemen aan deze missie? Bij voldoende belangstelling wordt vantevoren een kort verkennend marktonderzoek uitgevoerd om een solide basis te leggen.

Klik hier voor meer informatie.

Go to top