Nieuwsarchief

Van 24 t/m 26 oktober organiseert de Europese Unie een Circulaire Economie Missie naar Jakarta in Indonesië, geleid door eurocommissaris Dhr. Karmenu Vella. Dit is het tweede deel van een gecombineerde reis die eerst naar Japan voert. Nederland zet vooral in op Indonesië met het oog op een lopend samenwerkingsproject rond afval en circulaire economie en de kansen voor het bedrijfsleven op thema's als afvalmanagement en recycling (met name van kunststoffen). De Wereldbank gaat stevig investeren in afvalmanagement in Indonesië. De missie biedt de kans om in korte tijd de Indonesische afval en CE sector te leren kennen en tegelijk een netwerk op te bouwen in de Indonesische afvalsector, de Nederlandse Ambassade in Jakarta, de EU (DG Environment), de Wereldbank en andere spelers rond afval en CE in Europa.

Programma

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Woensdag 24 oktober Aankomst in Jakarta (Het evenement vindt plaats in het Ayana Midplaza Hotel in Jakarta)
Donderdag 25 oktober - Intro bijeenkomst
- EU-Indonesië Handelsdialoog
- Producentenverantwoordelijkheid: kansen in Indonesië
- Circulaire economie: eerste ervaringen in Indonesië
Vrijdag 26 oktober - Ronde tafel met hooggeplaatste vertegenwoordigers van relevante Indonesische Ministeries
- Workshop: "Toepassen van lokale circulaire oplossingen voor kunststof afval op eilanden en hotspots"
- Workshop: "Van afvalmanagement naar de circulaire economie in de Indonesische context"
- Business to Business meetings
Zaterdag 27 oktober - Vervolg Business to Business Meetings
- Vertrek uit Jakarta

Organisatie

Deze CE Missie is een initiatief van het DG Environment van de Europese Unie. De Nederlandse inbreng wordt verzorgd door de Holland Circular Hotspot, Rijkswaterstaat Leefomgeving, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, MetaSus en BreAd BV. Dit alles in nauwe samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Jakarta. Bij voldoende belangstelling zal als follow-up een Partners for International Business project "Afval en Circulaire Economie Nederland - Indonesie" worden geinitieerd.

De inschrijving voor deze missie is inmiddels gesloten. Mocht u geïnteresseerd zijn in de uitkomsten van de missie, laat het dan even weten aan Bert Keesman van MetaSus, 06 12699014 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hetzelfde geldt als u interesse hebt in het toekomstige Partners for International Business programma.

WATEX LogoNiemand zal het ontgaan zijn: het zijn roerige tijden voor Iran. De VS heeft zich teruggetrokken uit de nucleaire deal, de EU en Nederland willen verder. De 14e editie van de waterbeurs WATEX, die van 3 t/m 6 oktober plaatsvindt in Teheran, is een uitgelezen mogelijkheid om de Iraanse partners te laten zien dat we verder willen bouwen aan de handelsrelatie. De urgentie is groter dan ooit want Iran ziet zich geconfronteerd met een nijpende waterschaarste. Bij voldoende belangstelling zet Nederland in op een Holland Paviljoen en een Nederlands-Iraans matchmaking evenement, ook voor het thema afval. Aansluitend is er een Roadshow naar Isfahan en Kashan, waar seminars en matchmaking evenementen worden gehouden rond duurzaam afval- en watermanagement.

Programma

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Dinsdag 2 oktober Reis naar Teheran
Woensdag 3 oktober Holland Paviljoen op de WATEX Beurs
Donderdag 4 oktober AM: Seminars "Waste management Holland style" en "Water management Holland style"
PM: Matchmaking evenement met sleutelfiguren uit de publieke en private sector in Teheran
Vrijdag 5 oktober AM: Holland Paviljoen op de WATEX Beurs
PM: Vlucht naar Isfahan
Zaterdag 6 oktober AM: Seminars "Waste management Holland style" en "Water management Holland style" in Isfahan
PM: Matchmaking evenement met sleutelfiguren uit de publieke en private sector in Isfahan
Zondag 7 oktober Overdag: Gelegenheid om Isfahan te bezoeken, de culturele hoofdstad van Iran (zie bijv. hier)
's Avonds: Vervoer met privé minibus naar Kashan
Maandag 8 oktober AM: Seminar in Kashan
PM: Ontmoeting met plaatselijke autoriteiten
Dinsdag 9 oktober AM: Vervoer met privé minibus naar Teheran
PM: Vlucht naar Nederland

Organisatie en deelname

Deze missie vindt plaats in het kader van het Memorandum of Understanding rond water tussen Nederland en Iran en wordt georganiseerd vanuit het PIB Project “Business in Waste and Water Iran – Netherlands”. Deelname staat open voor vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven uit de water- en afvalsector en kost EUR 995 per bedrijf plus reis- en verblijfskosten. Hiermee krijgt u een plek in het Holland Paviljoen, doet u mee aan de matchmaking en ook aan de aansluitende Roadshow. Deelnemers aan de PIB Iran zijn vrijgesteld van de deelnamekosten. Het is ook mogelijk om alleen aan de WATEX of aan de RoadShow mee te doen - informeer naar de mogelijkheden.

Informatie en inschrijving

Klik hier als u interesse heeft om deel te nemen of aanvullende informatie wilt ontvangen.

In februari 2018 heeft het PIB team en enkele aanvullende bedrijven deelgenomen met een Holland Paviljoen aan de milieubeurs Iran Enviro 2018. Zie hier een impressie.

Het is een goede traditie om een internationaal matchmaking evenement te koppelen aan de Recycling Beurs in Gorkum (dit jaar 20-22 nov). "Holland meets Colombia" in 2015 en "Holland meets Ghana" afgelopen jaar konden zich in een grote belangstelling verheugen. Dit jaar willen we "Holland meets Spain" op het programma zetten. Dit is een follow-up van het "Business Event Afval & Bodem" in Madrid van 3 december 2015. De gedachte erachter is dezelfde: we proberen grote Spaanse bedrijven te koppelen aan Nederlandse leveranciers van milieutechnologie en -expertise om gezamenlijk de markt in Spanje en Latijns Amerika te bewerken. Vanuit Spanje zullen we daarom bedrijven als Befesa, Comsa-Emte, Ferrovial, Tradebe en URBASER uitnodigen. Beoogde datum: donderdag 22 november van 10 tot 13 uur. Heeft u interesse om mee te doen? Laat het alvast vrijblijvend weten via dit formulier. Zo kunnen we gericht zoeken naar mogelijke matches voor uw bedrijf in Spanje. De kosten van deelname zijn EUR 50 + BTW (inclusief lichte lunch).

 

Holland meets Ghana V2

Indonesië. Een land met meer dan 260 miljoen inwoners. Ver van Nederland, maar met een lange gedeelde geschiedenis. Nederland en Indonesië hebben een intensieve handelsrelatie en de verwachting is dat de kansen voor Nederlandse bedrijven verder zullen toenemen. Afval vormt een toenemend probleem. Alleen in Jakarta komt al meer dan 6,000 ton per dag vrij en de bulk hiervan belandt zonder enige bewerking op de stort. Nederland en Indonesië hebben een MoU getekend om via een integraal meerjarenprogramma aan een meer circulaire economie te werken. De business kansen rond afval en de circulaire economie staan centraal in een seminar op maandag 23 april bij RVO in Den Haag. Dit wordt georganiseerd door RVO, RWS Leefomgeving, MetaSus en BreAd BV. Klik hier voor meer info en om in te schrijven (kosteloos).

 Banner

Voor het eerst heeft een groep Nederlandse bedrijven uit de water- en afvalsector zich gepresenteerd tijdens de Iran Enviro Fair, de milieubeurs die van 21 t/m 24 februari werd gehouden in Teheran. Het “Holland Paviljoen” was als enige landenpaviljoen één van de meest bezochte stands van de beurs. Een Iraans-Nederlands matchmaking evenement trok nog eens circa 130 deelnemers van belangrijke overheidsinstellingen en bedrijven uit de Iraanse afval- en watersector.

De missie van de Nederlandse bedrijven vond plaats in het kader van het Partners for International Business programma “B-WIN: Business in Waste and Water Iran-Netherlands”. De bedoeling is dat Adverio Waste Systems, DORSET Green Machines, Genap, Nijhuis Water Technology, Senro en SPS Sustainable Planet Solutions zich in de komende twee jaar via dit programma (verder) positioneren op de Iraanse markt. De brancheorganisatie voor milieu- en waterbedrijven ENVAQUA neemt ook deel namens de achterban van circa 120 aangesloten bedrijven. Specifiek voor deze missie haakten RWB Water en Mutsaerts International aan. De private sector activiteiten worden ondersteund door een Government-to-Government programma geleid door Herman Huisman van Rijkswaterstaat Leefomgeving. Waterexpertise wordt ingebracht door Hessel Schuurman van het bedrijf WATRIX.

De Iran Enviro Fair is vooralsnog een bescheiden beurs met vier hallen: één voor milieutechnologie, één voor grote Iraanse bedrijven (veelal uit de olie- en gassector), één voor duurzame energie (vooral zon PV) en één voor gezondheid en veiligheid. In totaal waren er 168 stands, variërend van 12 m2 tot 406 m2. De grootste stands behoorden tot Iraanse (staats-) bedrijven, die op deze wijze hun groene imago wilden oppoetsen en mogelijk klant kunnen worden voor Nederlandse technologie.

Al met al vormden deze beurs en het matchmaking evenement voor de PIB bedrijven een goede start in Iran. Er zullen nog zeker obstakels opdoemen. In veel gevallen is één van de eerste vragen van de Iraanse gesprekspartner of het Nederlandse bedrijf cofinanciering kan inbrengen. Daar zijn we in het nadeel: waar concurrerende landen zoals Duitsland en Italië kredietfaciliteiten bieden heeft Nederland deze nog niet ingesteld. Dat lijkt een logische volgende stap nu Nederland weer actief inzet op handelsbevordering richting Iran. Een ander obstakel is het betalingsverkeer, dat wordt gedwarsboomd door de Verenigde Staten. Daar hebben creatieve ondernemers inmiddels sluipweggetjes voor gevonden.

Een volgende activiteit in dit PIB programma is een inkomende missie van sleutelfiguren uit de Iraanse water- en afvalsector naar Nederland. Mogelijk wordt ook ingezet op deelname aan de waterbeurs WATEX (15-18 oktober) en op een Roadshow langs belangrijke Iraanse steden. Wie wil instappen in het B-WIN programma (op voorwaarde van toestemming van de huidige deelnemers) kan dit kenbaar maken aan de coördinator Bert Keesman van MetaSus (keesman<at>metasus.nl). Deelname aan specifieke activiteiten is ook mogelijk.

View the embedded image gallery online at:
https://metasus.nl/nl/nieuwsarchief-nl.html#sigProIdc06808b1b5

Go to top