Nieuwsarchief

Hoe gaan we een cluster vormen van bedrijven in afvalmanagement en circulaire economie voor een Partners for International Business programma Indonesië - Nederland? Dit wordt de uitdaging na een productieve PIB voorbereidingssessie afgelopen vrijdag 5 april 2019 in Utrecht. Ongeveer 20 vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties brainstormden over de kansen en uitdagingen van samen de boer op gaan in Indonesië. Wat moet de focus van het cluster worden? Zijn er mogelijkheden van financiering van projecten? Hoe kunnen we een goede liaison vinden in Indonesië? Zullen we met Denemarken samenwerken? In de komende twee weken zal Bert Keesman van MetaSus de wensen van de PIB kandidaten in kaart gaan brengen. Het doel is om de definitieve PIB aanvraag uiterlijk vrijdag 19 april in te sturen. Nederlandse bedrijven werkzaam in afvalmanagement en/of circulaire economie kunnen zich overigens nog steeds aansluiten bij het cluster. Bel of mail hiervoor Bert Keesman, 06 12699014, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Infosessie 5 april 2019 09 klein

Relevante links:

Nederland blijft bouwen aan de handelsrelatie met Iran. Direct contact is daarbij essentieel. In de week 19-23 november maakte een delegatie van 12 hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Iraanse afval- en watersector een "Holland Tour". De private sector was goed vertegenwoordigd met bedrijven als MAPNA Groep, South Iran Investment en Tehran Afra. De kick-off vond plaats bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Vervolgens legden de deelnemers een reeks van veldbezoeken af, soms gezamenlijk, soms gescheiden voor de water en afvalsector. Highlights waren bijvoorbeeld de afvalscheidingsinstallatie in Oudehaske, een vergistingsinstallatie gebouwd door Adverio en de waterzuivering van Amersfoort. Het "Holland meets Iran" matchmaking evenement trok meer dan 20 Nederlandse ondernemers die ondanks de lastige politieke situatie kansen zien in Iran. Deze inkomende missie werd georganiseerd door MetaSus, WATRIX en Rijkswaterstaat Leefomgeving in het kader van het Partners for International Business programma B-WIN: Business in Water and Waste Iran-Netherlands.

Hieronder de samenstelling van de delegatie.

Iraanse delegatie Afval

Iraanse delegatie Water

View the embedded image gallery online at:
https://metasus.nl/nl/nieuwsarchief-nl.html#sigProId6f6c56e6d0

 

Waste MyanmarSinds 2011 is Myanmar bezig met een democratische en economische inhaalslag. Dit resulteert in een jaarlijks groeipercentage van 7% a 8%. De verwachting is dat de groei zal aanhouden, mede gezien de strategische ligging tussen China, India en Thailand: de snelst groeiende regio ter wereld. De gestage industrialisatie van Myanmar, gekoppeld aan de verstedelijking en veranderende consumptiepatronen brengen onvermijdelijk een probleem met zich mee: een groeiende hoeveelheid afval.

De Nederlandse watersector is al actief in Myanmar. Vanwege de grote rivieren en uitgestrekte kust is het land kwetsbaar voor overstromingen. De Nederlandse ondersteuning is er op gericht om deze risico's te verkleinen. Afval is daarbij een stoorzender, omdat het de overstromingen verergert en zorgt voor verontreiniging van oppervlakte- en drinkwater. De Nederlandse Ambassade in Yangon overweegt daarom de focus te verbreden naar afvalzorg.

De 57 miljoen inwoners van Myanmar zorgen voor 15.000 a 20.000 ton afval per dag, vooral in de grote steden zoals Yangon (5,2 miljoen) en Mandalay (1 miljoen). Deze hoeveelheid zal naar verwachting snel stijgen. Als dit op zijn beloop gelaten wordt zal deze afvalberg een groot probleem worden. Tegelijk hebben deze steden een schaal waarbij effectieve actie mogelijk wordt. Zo ontstaat een markt voor Nederlandse bedrijven en organisaties met kennis en producten op het gebied van verantwoord afvalmanagement.

Met steun van RVO gaat de Nederlandse Ambassade in Yangon de kansen verkennen om de afvalsector in Myanmar met Nederlandse inbreng te versterken. De eerste stap is een verkennende missie van 13 t/m 24 maart onder leiding van Herman Huisman van Rijkswaterstaat Leefomgeving, samen met Hans Breukelman van BreAd BV en Bert Keesman van MetaSus. De focus zal liggen op het afvalbeleid, de bestaande infrastructuur, organisaties, de private sector en marktkansen. De missie resulteert in een rapport met aandacht voor zowel de publieke als de private aspecten. Via een LinkedIn groep kan het missieteam op pad worden gestuurd met concrete vragen en kan het verloop van de missie worden gevolgd. U bent van harte welkom u aan te sluiten bij deze LinkedIn groep door hier te klikken.

"Ghana is Africa for beginners". Onder dat motto heette de vers geïnstalleerde ambassadeur van Ghana, mevrouw Sophia Horner-Sam, de deelnemers aan het "Holland meets Ghana @Recycling Beurs" evenement op 26 oktober 2017 welkom. Met 21 deelnemers uit Ghana en 35 uit Nederland werd dit matchmaking evenement in Gorkum een zeer geslaagde climax van een inkomend bezoek van een week, die de Ghanese deelnemers langs verschillende overheidsinstanties en bedrijven uit de afvalsector voerde. De missie werd georganiseerd voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) door psps consultants, met ondersteuning van de Nederlandse Ambassade in Accra, het Ghana Netherlands Business and Culture Council, BreAd BV en MetaSus.

De Ghanese Minister van Water en Sanitatie, de heer Joseph Kofi Adda, voerde de delegatie aan. In zijn kielzog waren 21 vertegenwoordigers vanuit het Ghanese afvalsector meegekomen, waaronder het internationaal opererende Zoomlion maar ook kleine bedrijven zoals Environment360 en SkyFox. Op maandagochtend verzorgde Herman Huisman van Rijkswaterstaat Leefomgeving een overzicht van de Nederlandse afvalsector, met aanvullende bijdragen van de Holland Circular Hotspot, Waternet en de ‎Netherlands-African Business Council. De veldbezoeken voerden langs SITA/SUEZ, AVR Rotterdam, HVC, Afvalzorg, HYVA en The Waste Transformers.

De matchmaking sessie en de instrumenten van RVO (waaronder het Fonds Duurzaam Water) gaven veel inspiratie om toe te werken naar samenwerking en business. Met RVO zal nog een evaluatie plaatsvinden, inclusief de vraag wat mogelijk een volgende stap kan zijn (een uitgaande missie?). Om de opgedane contacten te bestendigen en te verdiepen is een LinkedIn Groep opgezet: "Holland - Ghana Business and Cooperation on Waste Management". Geïnteresseerden zijn van harte welkom om lid te worden.

 

Holland meets Ghana

 

Hieronder de lijst van deelnemende bedrijven vanuit Ghana. Sommige van deze bedrijven zijn lid van de LinkedIn groep.

Sinds de gedeeltelijke opheffing van de Iraanse sancties zitten de vliegtuigen naar Teheran vol met Duitsers en Italianen die actief willen worden op deze grote markt. Hoog tijd dus dat de BV Nederland daar ook zijn gezicht laat zien. Op donderdag 28 september 2017 is daarom bij het bedrijf GENAP in 's Heerenberg het Partners for International Business programma B-WIN gestart. Zes Nederlandse bedrijven werkzaam in afval en/of afvalwater gaan de komende twee jaar gezamenlijk de Iraanse markt bewerken. Behalve GENAP zijn dat Adverio Waste Systems, DORSET Green Machines, Nijhuis Water Technology, Senro en SPS Sustainable Planet Solutions. Ook de Vereniging voor Milieu- en Watertechnologie Bedrijven ENVAQUA doet mee. De coördinatie is in handen van Bert Keesman van MetaSus. Op het programma staan handelsmissies naar Teheran en andere grote steden zoals Mashhad, Isfahan en Chiraz, plus bezoeken van Iraanse delegaties aan Nederland en promotionele activiteiten in Iran.

Partners for International Business is een programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO. Het bedrijvencluster krijgt steun van Rijkswaterstaat Leefomgeving, de Nederlandse ambassade in Teheran en een nog te contracteren lokale vertegenwoordiger. De eerste missie is gepland tijdens de International Environment Exhibition in Teheran (21-24 feb 2018).

PIB Iran Tekensessie 280917 03banner

Go to top