Nieuwsarchief

Twee uur nadat het Holland House Costa Rica een seminar over de circulaire economie had aangekondigd moest het inschrijfformulier alweer off-line. 150 mensen hadden zich ingeschreven en de zaal zat vol.

Costa Rica staat bekend als de perfecte vakantiebestemming in Midden-Amerika. Met een bevolking van 5 miljoen, een stabiele democratie en een gestage groei van het BBP is Costa Rica ook een veelbelovende exportmarkt. Het Holland House Costa Rica is dik een jaar geleden opgezet om deze kansen te benutten. Met het Circulaire Economie evenement trad het Holland House nu voor het eerst grootschalig naar buiten.

Bert Keesman van MetaSus was uitgenodigd als keynote speaker. Hij presenteerde het concept Circulaire Economie en het Nederlandse beleid om 100% circulair te zijn in 2050. De Nederlandse voorbeelden van circulaire economie bedrijven maakten veel indruk. Zeker ook op de jonge ondernemers in de zaal die aan een "Young Entrepreneurship" competitie gaan meedoen. Circulaire Economie is één van de thema's.

In de paneldiscussie ging het vooral over plastic afval. Costa Rica overweegt een verbod op single use plastics en er wordt ook hard gewerkt aan een milieu-labeling systeem. Voor verschillende productgroepen zijn al systemen van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid opgezet, maar nog niet voor verpakkingen. De aanbeveling van Bert Keesman was om dit zo snel mogelijk te regelen zodat een solide basis voor plastics recycling ontstaat.

Het is duidelijk dat er in Costa Rica veel interesse is voor een verbetering van het afvalmanagement en voor de circulaire economie. Van 17 t/m 19 september wordt de zogenaamde "Buyers Trade Mission" georganiseerd in San José. Dit is een mogelijkheid voor het Nederlandse bedrijfsleven om zich te presenteren. Een Partners for International Business programma afval/biomassa/CE is wellicht ook een optie, zeker op regionale schaal. En is het een idee om een regionale Circulaire Hotspot op te zetten in Costa Rica?

 

Circular Economy Event 01

Het discussiepanel, van links naar rechts: Myrtille Danse, HIVOS; Susan Hoekstra, Yellow Pallet; Jaime Cerdas, Costa Ricaanse Kamer van Plasticsverwerkende Bedrijven (ACIPLAST); Luis Eduardo Rodríguez, Ministerie van Milieu en Energie van Costa Rica; Bert Keesman, MetaSus; Juan Carlos Pinar, UNDP.

Two hours after the Holland House Costa Rica announced a half day seminar on "Circular Economy: Business Models for Tomorrow's Competitiveness" they had to take the registration form off-line. 150 Private and public sector representatives had signed up by then.

Many Dutch know Costa Rica as the perfect holiday destination in Central America. With a population of 5 million, a stable democracy and steady GDP growth, Costa Rica is also a promising export destination. With this in mind, the Holland House Costa Rica was created to promote mutual business. The May 29 Circular Economy seminar was its first major event.

Keynote speaker was Bert Keesman of MetaSus. He explained the circular economy concept and the Dutch goal of being 100% circular by 2050. The Dutch examples of Circular Economy based companies inspired many. Especially the junior entrepreneurs who will be competing in a regional Young Entrepreneurship program where Circular Economy is now one of the themes.

At a subsequent panel discussion, the focus was especially on waste plastics. Costa Rica is contemplating a ban on single use plastics and efforts are underway in environmental labelling. Several Extended Producer Responsibility systems have been set up, with the notable exception of the packaging industry. Bert Keesman wholeheartedly recommended to set this up as a solid foundation for plastics recycling.

Clearly there is a strong interest in Costa Rica for improved waste management and circular economy. For Dutch technology and services suppliers, participation in the September 17-19 Buyers Trade Mission in San José is an opportunity to cash in on this. The possibility of a regional Partners for International Business program on waste/biomass/CE may be explored. And what about a longer term goal of establishing a regional Circular Economy Hotspot in Costa Rica?

Circular Economy Event 01

The discussion panel, from left to right: Myrtille Danse, HIVOS; Susan Hoekstra, Yellow Pallet; Jaime Cerdas, Costa Rican Plastics Chamber (ACIPLAST); Luis Eduardo Rodríguez, Ministry of Environment and Energy of Costa Rica; Bert Keesman, MetaSus; Juan Carlos Pinar, UNDP.

Het matchmaking evenement "Holland meets Ghana @ Recycling Beurs" van 26 oktober 2017 is al weer even geleden. Het was de climax van een inkomende missie van hoogeplaatste vertegenwoordigers van de afvalsector uit Ghana. Eindelijk is er de mogelijkheid om follow-up te geven aan deze missie. Van 6 tot 10 mei zijn vier Nederlandse experts in Ghana om de kansen rond afval en circulaire economie in kaart te brengen. Freek van Eijk van de Holland Circular Hotspot (HCH) en Reinhardt Smit van Closing the Loop kijken naar kansen rond elektrisch en electronisch afval (WEEE). Hans van Ek heeft een volledig overzicht van de ondersteunende instrumenten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. HCH kijkt ook naar samenwerking met lokale publieke en private partners en circulaire economie hubs. Bert Keesman van MetaSus (inhoudelijk betrokken bij de inkomende missie van oktober 2017) ondersteunt HCH bij de uitvoering van een marktverkenning afval en circulaire economie. De presentatie van het rapport staat gepland op donderdag 27 juni van 09:00 tot 11:30 bij RVO in Den Haag.

Nigeria is wellicht niet het eerste land op uw bucket list van exportbestemmingen. Toch is het met ruim 181 miljoen inwoners het meest dichtbevolkte land van Afrika. Van 9 t/m 12 juli vindt een handelsmissie plaats naar Nigeria met Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De focus sectoren zijn agrifood en sustainable cities. De Nederlandse ambassade wil binnen het thema sustainable cities zich gaan richten op afvalverwerking en circulaire economie, gezien het groeiende afvalprobleem in Nigeria en de toenemende wil vanuit de publieke en de private sector om hier actie op te nemen. Vandaar de vraag aan vertegenwoordigers van bedrijven uit de sector afvalverwerking en circulaire economie: heeft u mogelijk interesse om in juli deel te nemen aan deze missie? Bij voldoende belangstelling wordt vantevoren een kort verkennend marktonderzoek uitgevoerd om een solide basis te leggen.

Klik hier voor meer informatie.

Update: Op 15 mei 2019 is de PIB aanvraag ""Waste and Circular Economy Business Indonesia - Netherlands" goedgekeurd door RVO.

Hoe gaan we een cluster vormen van bedrijven in afvalmanagement en circulaire economie voor een Partners for International Business programma Indonesië - Nederland? Dit wordt de uitdaging na een productieve PIB voorbereidingssessie afgelopen vrijdag 5 april 2019 in Utrecht. Ongeveer 20 vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties brainstormden over de kansen en uitdagingen van samen de boer op gaan in Indonesië. Wat moet de focus van het cluster worden? Zijn er mogelijkheden van financiering van projecten? Hoe kunnen we een goede liaison vinden in Indonesië? Zullen we met Denemarken samenwerken? In de komende twee weken zal Bert Keesman van MetaSus de wensen van de PIB kandidaten in kaart gaan brengen. Het doel is om de definitieve PIB aanvraag uiterlijk vrijdag 19 april in te sturen. Nederlandse bedrijven werkzaam in afvalmanagement en/of circulaire economie kunnen zich overigens nog steeds aansluiten bij het cluster. Bel of mail hiervoor Bert Keesman, 06 12699014, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Infosessie 5 april 2019 09 klein

Relevante links:

Go to top