Nieuwsarchief

Colombia wil in 2018 toetreden tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Maar daar moet nog wel het nodige voor gebeuren. Eén van de eisen is dat het land actief bezig gaat met het verbeteren van het milieu. Het Ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling (MADS) heeft mede daarom aangekondigd dat het nog dit jaar komt met recycling doelen voor verpakkingen.

De Associatie van Industriëlen ANDI (het VNO-NCW van Colombia) is al geruime tijd bezig met vrijwillige systemen voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor o.a. verpakkingen van insecticiden, gebruikte autobanden, batterijen, elektronica en huishoudelijke apparaten. Nu MADS met ambitieuze doelstellingen voor de recycling van verpakkingen gaat komen is de oefenfase voorbij: het is tijd om een professioneel UPV systeem op te tuigen. ANDI heeft het Holland House Waste Window (HHWW) in Bogotá gecontracteerd om te helpen een voor Colombia geschikt systeem te ontwerpen. Linda Breukers, HHWW's Directrice, heeft Mark Donders van De Bries en Bert Keesman van MetaSus gevraagd om mee te ontwerpen.

In de eerste fase zijn internationale ervaringen rond UPV-systemen geïnventariseerd: Nedvang in Nederland, Fost Plus in België, het VK systeem en ook Pakomak in Macedonië. De laatste heeft de speciale interesse van ANDI vanwege de belangrijke rol van de informele sector in Macedonië. Deze groep zal immers ook in Colombia moeten worden ingepast in het systeem. Vandaar dat ook het banden recycling programma REDISA in Zuid-Afrika onder de loep is genomen. Er is inmiddels een eerste ontwerp voor een UPV systeem in Colombia ontworpen. In oktober worden de definitieve aanbevelingen voor het Colombiaanse systeem opgeleverd.

 

Banner Nedvang

Myanmar heeft behoefte aan ondersteuning rond afvalbeheer en Nederland kan hierbij helpen. Dat is de conclusie van een scoping missie, uitgevoerd door drie Nederlandse experts op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade in Yangon. Herman Huisman van Rijkswaterstaat Leefomgeving, Hans Breukelman van BreAd BV en Bert Keesman van MetaSus waren van 13 t/m 24 maart in Myanmar.

“Ons land heeft 60 jaar geslapen, en nu worden we wakker”. Zo verwoordde de burgemeester van Mandalay de heer Ye Lwin de fase waarin het land zich bevindt. Onder leiding van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi zet Myanmar koers naar een betere toekomst. Het afvalbeheer is daarbij nog ver onder de maat. Het Expert Team bezocht de twee grootste steden: Yangon en Mandalay. Stadsreiniging en inzameling hebben er slechts een beperkte dekkingsgraad. Ca. 50% van het afval eindigt daardoor als zwerfvuil. De effecten op de gezondheid van de bevolking blijven niet uit. In de delta’s heeft het zwerfvuil een desastreus effect op het oppervlaktewater.

Bevolkingsgroei, economische groei en de productie van afval gaan hand in hand. De afvaldiensten van Myanmar kunnen dit niet aan. Als er al wordt ingezameld moet het afval worden getransporteerd met een beperkt aantal kleine voertuigen door zwaar verkeer. Overslagstations ontbreken. Storten vindt plaats op vrijwel onbeheerde dumpsites zonder voorzieningen.

Nederland kan ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld door te voorzien in opleidingen die de organisatie en dienstverlening door overheden verbeteren. Maar ook door bij te dragen aan het opzetten van eenvoudige overslagstations en verbetering van de bestaande dumpsites. Dat hoeft niet veel te kosten. Het goede nieuws is dat de meerkosten voor een deel kunnen worden opgevangen door te kiezen voor quick-wins, door verhoging van de efficiency en door benutting van de schaal van de steden.

Er is veel belangstelling in Myanmar voor een dergelijke Nederlandse aanpak. En de Nederlandse experts zien daarbij ook de nodige kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Hun bevindingen staan uitvoerig beschreven in een rapport dat nu beschikbaar is via de website van RVO.

 

banner

IFAT AfricaMeteen inschrijven voor de collectieve beursdeelname? Klik hier.

Van 12 tot en met 14 september vindt in Johannesburg de tweede editie van de IFAT Afrika plaats. Dit is een uitgelezen mogelijkheid om in contact te komen met klanten en partners uit 40 landen, de meeste uit Afrika. MetaSus, Rijkswaterstaat Leefomgeving en het Netherlands Water Partnership organiseren een collectieve deelname aan dit evenement. Voor EUR 2.500 ex BTW per organisatie kunt u deelnemen aan het gezamenlijke “Holland Waste and Water Pavillion”, een matchmaking en een netwerkevenement georganiseerd door de Nederlandse Ambassade in Pretoria. Deelnemende bedrijven komen mogelijk in aanmerking voor een missievoucher van RVO, waarmee de deelnamekosten worden gehalveerd. Het is natuurlijk ook mogelijk om een eigen stand te nemen. Informeer naar de mogelijkheden bij Bert Keesman van MetaSus op 06 12699014, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Klik hier voor het inschrijfformulier. Een infosheet over de IFAT Afrika is hier te vinden.

 

banner

COL PAN

Wilt u actief worden in veelbelovende landen in Latijns Amerika? MetaSus en het Holland House Waste Window in Bogotá nodigen u uit voor een handelsmissie naar Colombia en Panama. U krijgt een vliegende start met het netwerk dat de laatste jaren is opgebouwd en u neemt deel aan het toonaangevende ANDESCO congres in Cartagena.

Programma

  Heenreis naar Cartagena in Colombia
Wo-do 28-29 juni ANDESCO Congres in Cartagena (Colombiaanse Associatie van Nutsbedrijven) inclusief Nederlands-Colombiaans matchmaking evenement
Vrijdag 30 juni Individuele matchmaking sessie met decision makers in Bogotá
Za-zo 1-2 juli Reis naar Panama, excursie Panama Stad en omgeving
Ma-di 3-4 juli Roadshow en matchmaking met AAUD, de Panamese Afval Autoriteit

Deelname en investering

Deelname staat open voor vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en instellingen werkzaam op het gebied van afval en biomassa. De kosten van bedragen EUR 750 plus reis- en verblijfskosten. Mogelijk kunt u aanspraak maken op de missie voucher regeling van RVO. Leden van ENVAQUA en/of het Holland House Bogotá betalen EUR 600. NB Het is mogelijk om een gedeelte van de reis te maken; informeer naar de mogelijkheden.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven door hier te klikken.

Waste MyanmarSinds 2011 is Myanmar bezig met een democratische en economische inhaalslag. Dit resulteert in een jaarlijks groeipercentage van 7% a 8%. De verwachting is dat de groei zal aanhouden, mede gezien de strategische ligging tussen China, India en Thailand: de snelst groeiende regio ter wereld. De gestage industrialisatie van Myanmar, gekoppeld aan de verstedelijking en veranderende consumptiepatronen brengen onvermijdelijk een probleem met zich mee: een groeiende hoeveelheid afval.

De Nederlandse watersector is al actief in Myanmar. Vanwege de grote rivieren en uitgestrekte kust is het land kwetsbaar voor overstromingen. De Nederlandse ondersteuning is er op gericht om deze risico's te verkleinen. Afval is daarbij een stoorzender, omdat het de overstromingen verergert en zorgt voor verontreiniging van oppervlakte- en drinkwater. De Nederlandse Ambassade in Yangon overweegt daarom de focus te verbreden naar afvalzorg.

De 57 miljoen inwoners van Myanmar zorgen voor 15.000 a 20.000 ton afval per dag, vooral in de grote steden zoals Yangon (5,2 miljoen) en Mandalay (1 miljoen). Deze hoeveelheid zal naar verwachting snel stijgen. Als dit op zijn beloop gelaten wordt zal deze afvalberg een groot probleem worden. Tegelijk hebben deze steden een schaal waarbij effectieve actie mogelijk wordt. Zo ontstaat een markt voor Nederlandse bedrijven en organisaties met kennis en producten op het gebied van verantwoord afvalmanagement.

Met steun van RVO gaat de Nederlandse Ambassade in Yangon de kansen verkennen om de afvalsector in Myanmar met Nederlandse inbreng te versterken. De eerste stap is een verkennende missie van 13 t/m 24 maart onder leiding van Herman Huisman van Rijkswaterstaat Leefomgeving, samen met Hans Breukelman van BreAd BV en Bert Keesman van MetaSus. De focus zal liggen op het afvalbeleid, de bestaande infrastructuur, organisaties, de private sector en marktkansen. De missie resulteert in een rapport met aandacht voor zowel de publieke als de private aspecten. Via een LinkedIn groep kan het missieteam op pad worden gestuurd met concrete vragen en kan het verloop van de missie worden gevolgd. U bent van harte welkom u aan te sluiten bij deze LinkedIn groep door hier te klikken.

Ga naar boven